Geschichte soll nicht unser Gedächtnis belasten, sondern den Verstand erleuchten. (Lessing)


And then there was Abenthy, my first real teacher. He taught me more than all the others set end to end. If not for him, I would never have become the man I am today. I ask that you not hold it against him. He meant well.
(Kvothe, The Name of the Wind, Patrick Rothfuss)


Artikelen

De Eerste Wereldoorlog Op de elfde van de elfde 1918, om elf uur precies, was de nachtmerrie eindelijk voorbij. De elf – het gekkengetal – deed de hakkelende mitrailleurs en huilende granaten zwijgen. Elf werd het nummer van de vrede. De doden hebben het niet gehaald; talloze schietgebedjes uit loopgraven en granaattrechters ten spijt.

De Tweede Wereldoorlog In vogelvlucht, ofwel het gecomprimeerde verhaal. Van het Dictaat van Versailles tot Stunde Null. Over de bloedigste slag uit de geschiedenis (Stalingrad), de grootste veldslag uit de geschiedenis (Kursk) en de ‘Hollywood-slag’ (D-day). Over de Religie van het Bloed en de geallieerde terreurbombardementen.

Geschiedenisonderwijs Het gaat ons om het leerproces dat van iemand een zelfstandig denkend mens moet maken; een mens die op zoek gaat naar de ware aard van gebeurtenissen; een mens die zal trachten de ‘waarheid’ te achterhalen, in het besef dat er niet zoiets bestaat als één waarheid.

Generatiekloof in de Griekse Oudheid ‘Hippoclides heeft er maling aan!’ Aan het einde van de 5e eeuw v.C vinden we een generatiekloof die ‘herkenbaar’ is. De polis had de patriarchale familieverbanden overvleugeld; de Peloponnesische Oorlog had het voetstuk van de verantwoordelijke generatie verpulverd. En dan nog die sofisten… (Jason Veltmaat, Spiegel Historiael, januari 1997)

Pederastie in het Klassieke Griekenland ‘Ho pais kalos’ (De jongen is mooi). Als we de Gordiaanse knoop van vooroordelen en misvattingen willen doorhakken, moeten we ons verplaatsen op de kaart en in de tijd. Laten we beginnen bij Achilles, de beroemdste en meest vechtlustige homo uit de geschiedenis… (Jason Veltmaat, Spiegel Historiael, juni 1996)

Zeus of Poseidon? Geef Zeus wat Zeus toekomt. In 1928 werd bij de Kaap van Artemision een beeld uit zee opgevist, dat onmiskenbaar een god moet voorstellen – alleen welke? Een van de beroemdste beelden uit de Oudheid, en ‘men’ weet het niet… Het is Zeus. De numismatiek biedt uitkomst. (Jason Veltmaat, Spiegel Historiael, mei 1999)WORLD WARS | WERELDOORLOGEN | WWI WWII | WOI WOII


World War Gallery (Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog | The Great War, Second World War)

Youth in the War (Gallery WWII)


Oefenvragen

De Eerste Wereldoorlog SE

De Eerste Wereldoorlog SE antwoorden

De Tweede Wereldoorlog SE


Divers

The other truth: World War II

De Bezetting

Duitse soldaten filmen Nederland video

De meidagen 1940; feiten en fabeltjesNEDERLAND | THE NETHERLANDS


De Nederlanden (The Dutch Republic, The Netherlands, Holland)
ONDERWIJS 2

HOME